Kan ik een sedumdak aanschaffen?

3 groendak

Sedumdak: een goede investering voor elke tuin. Dit is geen verkooppraatje, maar gewoon echte feiten. Sedumdaken zijn namelijk onwijs duurzaam en een goede investering voor de biodiversiteit in je achtertuin. Sedum is namelijk een vetplant die veel insecten aantrekt en water opneemt, waardoor je achtertuin geen last meer heeft van wateroverlast. Kies dus vooral verstandig en ga voor een sedumdak!

Kan op mijn tuinhuis een sedumdak?

Een sedumdak is een soort groendak en zijn vaak 15 centimeter hoog in de opbouw. De beplanting die hierop wordt geplaatst is vaak niet hoger dan 50 centimeter, waardoor je dak nog relatief laag blijft en niet onwijs de hoogte in gaat. Sedum planten zijn ideaal voor schuinere daken, en je kunt ervoor kiezen om deze te laten plaatsen op zowel je tuinhuis, schuur, garage of woonhuis. Eigenlijk is elk huis dus een mogelijkheid voor een sedumdak. Kies er wel voor om het te laten plaatsen op een dak waar je gemakkelijk bijkomt. Dit omdat je mogelijk wat onderhoud zal moeten verrichten. Dit zal niet veel zijn, maar voor de zekerheid is het altijd goed om het op een toegankelijke plek te plaatsen. Een sedumdak kan in principe op elk dak, maar je dak moet natuurlijk wel het gewicht van de planten kunnen dragen. Pas dus wel op dat je het niet te zwaar maakt!

Ook op schuine daken kan een sedumdak worden geplaatst

Zoals eerder beschreven kan een sedumdak ook op schuine daken worden geplaatst. Over het algemeen kan een sedumdak gemakkelijk worden geplaatst op een dak met een hoek tot maximaal 35%. Wanneer je hoek steiler wordt, wordt het ook lastiger om te plaatsen. Het is dan nog steeds een mogelijkheid, maar hier moet je dan wel extra voorzieningen neerleggen. Hierbij kun je denken aan substraat roosters of andere bouwkundige oplossingen. Het is dus zeker wel een mogelijkheid, maar het kan iets meer gaan kosten!