Is infrarood verwarming zuiniger?

infrarood verwarming paneel

Dit artikel gaat over vraag of infrarood verwarming paneel zuiniger is. Dan praten we over vergeleken met gasverwarming. Infraroodverwarming is niet zo geschikt als hoofdverwarming. Een woning moet dan heel goed zijn geïsoleerd. We gaan hier echter vanuit dat infrarood als bijverwarming wordt gebruikt. Voor een beter begrip leggen we eerst uit hoe infrarood verwarming werkt.

Infrarood panelen

Infrarood verwarming is met een paneel normaal gesproken. Zo’n paneel werkt op elektriciteit. Aangeschakeld begint dat paneel infrarood uit te stralen. Dat gebeurt heel erg snel. Bij uitschakeling verdwijnt de straling ook in korte tijd. Zoals zonnestraling warmt infrarood niet de lucht op. Pas als de straling ergens op valt, dan wordt dat warm. Het is dus nodig dat het zich binnen de stralingsbundel bevindt. We hebben het niet alleen over een object, zoals een tafel, maar ook over een persoon of dier. Anders dan zonnestraling is infrarood onschadelijk voor ons. Daarnaast is het bereik niet meer dan zo’n 3 meter. Als iets zich op meer afstand van de stralingsbron bevindt, dan is er geen effect.

infrarood verwarming paneel

Bijverwarming

Zoals eerder is gezegd, hebben we het over infrarood als bijverwarming. Dat infrarood snel werkt, bij uitschakeling amper nawerkt, en een beperkt bereik heeft, maakt het een bijna ideale vorm van bijverwarming. Je kunt de thermostaat van de centrale verwarming wat lager zetten en waar je je bevindt, kan je door aanschakeling van een infrarood paneel het aangenaam warm maken. Bijvoorbeeld bij een sofa om televisie te kijken. Bij een juist gebruik van infrarood wordt er amper onnodig verwarmd. Vanwege de genoemde kenmerken is infrarood verwarming met een paneel ook prima geschikt voor in de badkamer. Het paneel kan dan de vorm van een spiegel hebben.

Kosten

Volgens de organisatie Milieu Centraal is, als je de centrale verwarming twee graden lager zet en infrarood als bijverwarming gebruikt, die combinatie zuiniger dan de centrale verwarming niet lager zetten. Als de elektrische energie voor de panelen duurzaam wordt opgewekt, bijvoorbeeld met windmolens, dan is infrarood een duurzame vorm van verwarming.