Het verschil tussen een convector en een radiator

convector kopen

Alhoewel vloerverwarming aan populariteit heeft gewonnen, worden in veel woningen convectoren of radiatoren gebruikt. Ook met vloerverwarming op de begane grond worden op andere verdiepingen convectoren of radiatoren geplaatst. In dit artikel gaan we in op het verschil daartussen. Dat is goed om te weten, als je een radiator of convector gaat kopen

convector kopen

Wat is stralingswarmte

Bij echte stralingswarmte wordt niet de omringende lucht opgewarmd, maar mensen, dieren en voorwerpen door de straling. Die moeten zich dan wel in de stralingsbundel bevinden. Het beste voorbeeld is de zon. Als zonnestraling op ons lichaam valt, voelen we warmte.

Wat is convectiewarmte

Bij convectie wordt in tegenstelling tot straling juist wel de omringende lucht verwarmt. Doordat een luchtcirculatie op gang wordt gebracht, wordt een ruimte door de warme lucht opgewarmd en dus ook wat en wie zich daarin bevindt. Omdat we dus de warmte via een omweg ontvangen, duurt het langer vanaf het moment dat de convectie begint tot we het warm krijgen.

Het verschil

Het verschil tussen een radiator en een convector zit in de manier waarop warmte wordt overgedragen aan de omgeving. Zoals eerder gezegd, dient men zich dat te realiseren, alvorens een radiator of convector kopen. Er bestaat geen radiator die alleen maar stralingswarmte afgeeft en ook is er geen convector die louter convectiewarmte genereert. Een radiator geeft ongeveer 50 tot 75% stralingswarmte af en kan dus zelfs tot zo’n 50% convectiewarmte opwekken. Bij een convector is van de afgegeven warmte 90% convectie- en dus maar 10% stralingswarmte. Als we bijvoorbeeld kijken naar een convector in een zogenoemde convectorput in de vloer, dan komt de warme lucht door een rooster in de vloer en kan ons dan dus geen straling bereiken. Een radiator en een convector zijn dan ook anders van vorm. Bij een radiator staan de ribben op de lengterichting ervan. Bij een convector zien we geribbelde platen in de lengterichting. Het geheel van die platen kan in een omhulsel bevinden, om de circulatie te verbeteren.